Schouwburg Amphion Doetinchem wint Theater van het Jaarprijs 2012

 In Algemeen

Vandaag reikte de voorzitter van de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP) Erwin van Lambaart, de VVTP Theater van het Jaar Prijs 2012 uit aan Schouwburg Amphion uit Doetinchem. In het Utrechtse Beatrix Theater overhandigde hij de speciaal door Carla Janssen –Höfelt ontworpen theaterstoel  aan Charles Droste, de directeur van de Schouwburg. Het succesvolle regiotheater uit de Achterhoek nam de stoel over van de Goudse Schouwburg, de winnaar van vorig jaar, en mag deze prijs voor de periode van één jaar in zijn bezit houden. Amphion liet met het winnen van de prijs de andere genomineerden achter zich: Theater Diligentia uit Den Haag, Parktheater uit Eindhoven, Zaantheater uit Zaandam en de Rijswijkse Schouwburg.

De jury roemt Schouwburg Amphion, vorig jaar ook al genomineerd voor de Theater van het Jaar Prijs, om zijn enorme gastvrijheid, voor zowel publiek als bespelers. Het gebouw heeft een zeer klantvriendelijke uitstraling, is smaakvol en comfortabel en een persoonlijke benadering van publiek, crew en artiesten staat voorop. Het theater is altijd bereid mee te denken, is flexibel en bij boeken van de voorstellingen worden risico’s niet uit de weg gegaan, maar juist gezien als avontuur. Het theater straalt een enorme positieve energie uit, die in deze tijd zo hard nodig is.

Theater van het jaar prijs
De negentien leden van de VVTP bepalen sinds 2010 welk theater het best scoort op een aantal criteria. Daarbij staat liefde en passie voor theater in combinatie met een hoge mate van professionaliteit centraal. Alle afzonderlijke VVTP-leden zijn te rade gegaan bij hun acteurs, technici, productieleiders en kantoormedewerkers. De theaters werden zo beoordeeld op het functioneren van verschillende afdelingen, maar ook op meer subjectieve criteria als gastvrijheid, betrokkenheid bij de bespelers en het theatervak. Daarnaast gingen de VVTP-leden in op de functionaliteit en uitstraling van bijvoorbeeld de website van het theater het gebouw, de kwaliteit van de gastontvangst, klantvriendelijkheid en processen met betrekking tot de financiën.