VVTP maakt genomineerden Theater van het Jaarprijs 2013 bekend

 In Algemeen

Theater Amphion (Doetinchem), het Parktheater (Eindhoven), De Goudse Schouwburg (Gouda), de Haarlemse Schouwburg (Haarlem), de Rijswijkse Schouwburg (Rijswijk), het Zaantheater (Zaandam) en Odeon De Spiegel (Zwolle) zijn genomineerd voor Theater van het Jaar 2013. Dat maakte de Vereniging Vrije Theaterproducenten vandaag bekend. Op 27 januari 2014 wordt de winnaar van de Theaterprijs bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse VVTP-beurs in het Beatrixtheater te Utrecht. Amphion was vorig jaar de winnaar. Dit jaar kennen we 7 genomineerden omdat ze allen in de behaalde (test) resultaten erg dicht bij elkaar liggen.

Het theater dat volgens de leden van de VVTP in 2013 het beste scoort op de criteria, krijgt de prijs overhandigd. Daarbij staat liefde en passie voor het theater in combinatie met een hoge mate van professionaliteit centraal. Alle afzonderlijke VVTP leden zijn hiervoor te rade gegaan bij hun acteurs, technici, productieleiders en kantoormedewerkers. Alle theaters werden beoordeeld op het functioneren van de afdeling publiciteit, financiën, techniek maar ook op meer subjectieve criteria als gastvrijheid en betrokkenheid bij de bespelers en het theatervak. De VVTP-leden gingen in op de functionaliteit en uitstraling van bijvoorbeeld de website van het theater en het gebouw, de kwaliteit van de gastenontvangst, klantvriendelijkheid, de processen met betrekking tot de financiën, etc.

Naast alle bestaande criteria hebben we dit jaar extra gelet op het ondernemerschap van de theaters.”, laat VVTP voorzitter Erwin van Lambaart weten. “Het is een hele kunst om in deze financieel lastige tijden je inkomsten en uitgaven in balans te houden en tegelijkertijd zowel publiek als artiest het hoogste serviceniveau te bieden. Met deze prijs geven wij blijk van waardering aan de medewerkers van de theaters die er voor zorgen dat het publiek kan blijven genieten van voorstellingen in de ideale theateromgeving.”

De winnaar van de VVTP Theater Van Het Jaar Prijs 2013 zal een speciaal vervaardigde theaterstoel, ontworpen door Carla Janssen Höfelt, in ontvangst nemen en voor de duur van één jaar in het bezit mogen houden. Daarna gaat de theaterstoel naar de volgende winnaar. De felbegeerde stoel staat nu nog in Schouwburg Amphion in Doetinchem.

De Vereniging Vrije Theaterproducenten, kortweg VVTP, bestaat uit de zestien grootste theater- en muziekproducenten, die bij elkaar circa 60 procent van het professionele podiumaanbod in Nederland verzorgen. De VVTP streeft naar een vruchtbare samenwerking tussen niet-gesubsidieerde producenten op het terrein van toneel, muziek, cabaret, musical, opera en overige podiumkunsten. De hoop en de verwachting bestaat dat deze samenwerking een stimulerend effect heeft op de ontwikkeling van bijzondere theater- en muziekproducties. Directeur van de VVTP is sinds enkele maanden Jort Vlam.