Genomineerde Theaters VVTP Theater van het Jaarprijs 2017 zijn bekend

 In Algemeen

VVTP nomineert zeven grote theaters en vier kleine theaters

Genomineerde Theaters VVTP Theater van het Jaarprijs 2017 zijn bekend

De leden van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) hebben opnieuw hun stemmen uitgebracht op Nederlandse theaters. De Theater van het Jaarprijs, die sinds 2010 wordt uitgereikt, heeft sinds vorig jaar twee categorieën: kleine theaters met een capaciteit tot 450 stoelen en grote theaters met een capaciteit vanaf 450 stoelen. Op 29 januari 2018 worden de twee prijzen uitgereikt aan de theaters die in 2017 uitstekend gepresteerd hebben. In de categorie grote theaters zijn de volgende theaters genomineerd: Flint (Amersfoort),  Theater De Meervaart (Amsterdam), Amphion (Doetinchem), Parktheater (Eindhoven),  Goudse Schouwburg (Gouda), Nieuwe Luxor (Rotterdam), Theater De Stoep (Spijkenisse) . In de categorie kleine theaters zijn genomineerd: Theater De Speeldoos (Baarn), Diligentia (Den Haag), Singer Theater (Laren) en Westlandtheater De Naald (Naaldwijk).

Dit jaar is er bij de beoordeling een extra focus gelegd op de marketing en dan met name hoe het theater er in slaagt nieuw publiek te bereiken en bestaand publiek te binden. “Uit onderzoek blijkt dat (nieuw) theaterpubliek heel graag opnieuw wil komen. Of dat vervolgens ook gebeurt is sterk afhankelijk van de acties die het theater onderneemt.” aldus Boris van der Ham, voorzitter van de VVTP. “Onze leden hebben, naast de vaste criteria zoals gastvrijheid, dit jaar extra gekeken naar de ontwikkeling van de theaters op marketinggebied.”

Sinds 2010 reikt de VVTP de Theater van het Jaarprijs uit. De leden hebben alle theaters in Nederland beoordeeld aan de hand van verschillende criteria op het gebied van communicatie, techniek, uitstraling en gastvrijheid van het theater, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent. Binnen de organisaties van de VVTP-leden zijn verschillende afdelingen betrokken geweest bij het nomineren van de theaters: van artiesten tot marketeers en van technici tot productieleiders en kantoorpersoneel. De producenten kijken bijvoorbeeld naar de functionaliteit en uitstraling van de website, de faciliteiten in het gebouw en techniek, de kwaliteit van de artiesten- en gastenontvangst, klantvriendelijkheid en de processen met betrekking tot financiën.

De winnaar van de Theater van het Jaarprijs neemt een speciaal vervaardigde stoel – ontworpen door Carla Janssen Höfelt – in ontvangst en houdt deze prijs een jaar bij zich. Daarna gaat de stoel naar de volgende winnaar. De felbegeerde stoelen staat nu nog Schouwburg Amphion (Doetinchem) en Westlandtheater De Naald (Naaldwijk)

Vereniging Vrije Theater Producenten

De VVTP bestaat uit achttien theater- en muziekproducenten die samen ca. 60% van het professionele podiumaanbod in Nederland verzorgen. De belangenvereniging streeft naar een vruchtbare samenwerking tussen niet-gesubsidieerde producenten op het gebied van toneel, muziek, cabaret, musical, opera en overige podiumkunsten. De hoop en verwachting bestaat dat deze samenwerking een stimulerend effect heeft op de ontwikkeling van bijzondere theater- en muziekproducties. Kijk voor meer informatie over de VVTP op https://www.vvtp.com