Schouwburg Amphion en Westlandtheater De Naald prolongeren Theater van het Jaarprijs

 In Algemeen

Schouwburg Amphion (Doetinchem) en Westlandtheater De Naald (Naaldwijk) zijn vandaag uitgeroepen tot Theater van het Jaar 2017, respectievelijk in de categorieën Grote theaters (450+ stoelen) en Kleine theaters (<450 stoelen). Tijdens de jaarlijkse Theaterbeurs van de Vereniging Vrije Theater Producenten maakte Fred Boot,  vice-voorzitter van de VVTP, bekend dat deze twee theaters zichzelf een jaar lang Theater van het Jaar mogen noemen. Beide theaters wonnen de prijs afgelopen jaar ook. Dat is nog niet eerder gebeurd.

De theaters werden door de verschillende VVTP-leden uitermate positief beoordeeld op gebieden als marketing en ondernemerschap en gastvrijheid. Schouwburg Amphion won de felbegeerde Theaterstoel al eens in 2012 en was vorig jaar het eerste theater dat de prijs twee keer wist te winnen.. “Voor zowel de bezoeker als de bespeler is het telkens weer een feestje om naar dit theater te gaan” zegt de jury over Amphion, dat “inmiddels een synoniem is geworden voor gastvrijheid”. In de categorie kleine theaters (tot 450 stoelen) wist ook WestlandTheater De Naald in Naaldwijk de ereprijs te prolongeren. “Met recht nog steeds met stip op 1,” zijn de afsluitende woorden van het juryrapport, dat naast de gastvrijheid ook de deskundige programmering en het ondernemerschap roemt.

VVTP Theater van het Jaarprijs

De VVTP-leden hebben alle theaters in Nederland beoordeeld aan de hand van verschillende criteria op het gebied van communicatie, techniek, uitstraling en gastvrijheid van theater, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent. Binnen hun bedrijf zijn alle medewerkers betrokken geweest bij het nomineren van de theaters: van artiesten tot marketeers en van technici tot productieleiders en kantoorpersoneel. De VVTP-leden keken bijvoorbeeld naar de functionaliteit en uitstraling van de website van het theater en het gebouw, de kwaliteit van de gastenontvangst, klantvriendelijkheid en de processen met betrekking tot financiën.

De winnaar van de Theater van het Jaar Prijs neemt een speciaal vervaardigde stoel – ontworpen door  Carla Janssen Höfelt – in ontvangst en houdt deze prijs een jaar bij zich. Daarna gaat de stoel naar de volgende winnaar. De prijs is een waardering voor de theatermedewerkers, maar zorgt bovendien voor een extra aanzuigende werking doordat de bekroning veel publiciteit oplevert in de regio.

Voorgaande jaren wonnen de Rijswijkse Schouwburg in Rijswijk (2015), Parktheater in Eindhoven (2014), Zaantheater in Zaandam (2013), Schouwburg Amphion in Doetinchem (2012), de Goudse Schouwburg (2011) en Luxor Theater in Rotterdam (2010). De andere genomineerde theaters voor de VVTP Theater van het Jaar 2016 categorie Groot waren Chassé Theater (Breda), De Goudse Schouwburg (Gouda), DeLaMar Theater (Amsterdam), Parktheater (Eindhoven), Theater De Meervaart (Amsterdam) en Theater De Stoep (Spijkenisse). In de categorie Klein waren Cultuurcentrum VU Griffioen (Amstelveen) en Theater Walhalla (Rotterdam) genomineerd.

Vereniging Vrije Theater Producenten

De VVTP bestaat uit de zeventien grootste theater- en muziekproducenten die samen ca. 60% van het professionele podiumaanbod in Nederland verzorgen. De belangenvereniging streeft naar een vruchtbare samenwerking tussen niet-gesubsidieerde producenten op het gebied van toneel, muziek, cabaret, musical, opera en overige podiumkunsten. De hoop en verwachting bestaat dat deze samenwerking een stimulerend effect heeft op de ontwikkeling van bijzondere theater- en muziekproducties.

Foto credits: Margot de Heide / Roy Beusker Fotografie
Op de foto v.l.n.r. Jort Vlam (directeur VVTP), Nico Baars (directeur WestlandTheater De Naald), Fred Boot (vice-voorzitter VVTP), Charles Droste (directeur Schouwburg Amphion).