Winnaars VVTP Theater Van Het Jaarprijs 2018 Zijn Bekend

 In Algemeen

Theater de Stoep en Theater Diligentia winnen Theater van het Jaarprijs 2018, TAQA Theater de Vest wint nieuwe Marketingprijs

Theater de Stoep (Spijkenisse) en Theater Diligentia (Den Haag) zijn vandaag uitgeroepen tot Theater van het Jaar 2018, respectievelijk in de categorieën Grote theaters (450+ stoelen) en Kleine theaters (<450 stoelen). Tijdens de jaarlijkse Theaterbeurs van de Vereniging Vrije Theater Producenten vandaag in De Kom te Nieuwegein maakte Boris van der Ham, voorzitter van de VVTP, bekend dat deze twee theaters zichzelf een jaar lang Theater van het Jaar mogen noemen. Daarnaast heeft de VVTP een nieuwe prijs, voor beste marketing, in het leven geroepen. Deze is uitgereikt aan TAQA Theater de Vest (Alkmaar).

De theaters werden door de verschillende VVTP-leden uitermate positief beoordeeld op gebieden als gastvrijheid, ondernemerschap, en marketing. Theater de Stoep uit Spijkenisse won de felbegeerde Theaterstoel omdat zij zich als toonbeeld van gastvrijheid en cultureel ondernemerschap heeft getoond. “Het theater heeft zich op een zeer positieve manier gepositioneerd in de eigen regio én in het land”, zegt de jury over De Stoep. “ ‘Betrokkenheid’ is hierbij het sleutelwoord. Bij voorstellingen, bij het publiek, bij de branche en bij de bespeler: in dit theater voelt het daadwerkelijk als ‘samen’”.
In de categorie kleine theaters (tot 450 stoelen) wist dit jaar Theater Diligentia in Den Haag de winst te pakken. “In een stad waarin veel theateraanbod is, weet dit theater onderscheidend te zijn en landelijk naam te maken. Daarmee heeft de organisatie net zoveel allure als het monumentale pand.” zijn de afsluitende woorden van het juryrapport, die naast de gastvrijheid ook het bieden van een podium voor jong cabarettalent weet te waarderen.

Nieuw: VVTP Prijs voor Marketing 
Om de waardering uit te spreken voor de theaters die zich op het marketing-vlak onderscheiden, heeft de VVTP besloten een nieuwe prijs in het leven te roepen. TAQA Theater de Vest uit Alkmaar mag zich de eerste winnaar nomen. Het theater viel onder andere op dankzij de expertise van het team en de online marketing, die zorgen voor een bovengemiddelde zaalbezetting.

VVTP Theater van het Jaarprijs 
De VVTP-leden hebben alle theaters in Nederland beoordeeld aan de hand van verschillende criteria op het gebied van communicatie, techniek, uitstraling en gastvrijheid van theater, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent. Binnen hun bedrijf zijn alle medewerkers betrokken geweest bij het nomineren van de theaters: van artiesten tot marketeers en van technici tot productieleiders en kantoorpersoneel. De VVTP-leden keken bijvoorbeeld naar de functionaliteit en uitstraling van de website van het theater en het gebouw, de kwaliteit van de gastenontvangst, klantvriendelijkheid en de processen met betrekking tot financiën.

De winnaar van de Theater van het Jaar Prijs neemt een speciaal vervaardigde stoel – ontworpen door Carla Janssen Höfelt – in ontvangst en houdt deze prijs een jaar bij zich. Daarna gaat de stoel naar de volgende winnaar. De prijs is een waardering voor de theatermedewerkers, maar zorgt bovendien voor een extra aanzuigende werking doordat de bekroning veel publiciteit oplevert in de regio.
De winnaar van de Marketingprijs ontvangt een special ontworpen prent van Kamagurka.

Voorgaande jaren wonnen de Schouwburg Amphion (2016, 2017), Rijswijkse Schouwburg in Rijswijk (2015), Parktheater in Eindhoven (2014), Zaantheater in Zaandam (2013), Schouwburg Amphion in Doetinchem (2012), de Goudse Schouwburg (2011) en Luxor Theater in Rotterdam (2010). De andere genomineerde theaters voor de VVTP Theater van het Jaar 2018 categorie Groot waren DeLaMar Theater (Amsterdam), Theater De Meervaart (Amsterdam), Amphion (Doetinchem), Parktheater (Eindhoven), Theater aan het Vrijthof (Maastricht) en Nieuwe Luxor (Rotterdam). . In de categorie Klein was Westland Theater De Naald (Naaldwijk) winnaar van de prijs in zowel 2016 als 2017. In 2018 was dit theater wederom genomineerd, evenals Theater Walhalla (Rotterdam) genomineerd.

Vereniging Vrije Theater Producenten
De VVTP bestaat uit achttien grootste theater- en muziekproducenten die samen ca. 60% van het professionele podiumaanbod in Nederland verzorgen. De belangenvereniging streeft naar een vruchtbare samenwerking tussen niet-gesubsidieerde producenten op het gebied van toneel, muziek, cabaret, musical, opera en overige podiumkunsten. De hoop en verwachting bestaat dat deze samenwerking een stimulerend effect heeft op de ontwikkeling van bijzondere theater- en muziekproducties.

 

foto VLNR: Boris van der Ham (voorzitter VVTP), Rob van Wijk (Theater de Stoep), Marijke van den Muijsenberg (TAQA Theater De Vest), Lucien Kembel (Theater Diligentia), Jort Vlam (directeur VVTP)