Schouwburg Amphion en WestlandTheater de Naald winnen Theater van het Jaarprijs 2019, Parktheater Eindhoven wint Marketingprijs

 In Algemeen

Schouwburg Amphion (Doetinchem) en WestlandTheater de Naald (Naaldwijk) zijn vandaag uitgeroepen tot Theater van het Jaar 2019, respectievelijk in de categorieën Grote theaters (>450 stoelen) en Kleine theaters (<450 stoelen). Tijdens de jaarlijkse Theaterbeurs van de Vereniging Vrije Theaterproducenten maakte voorzitter Boris van der Ham vandaag bekend dat deze twee theaters zich een jaar lang Theater van het Jaar mogen noemen. De VVTP Marketingprijs is uitgereikt aan Parktheater Eindhoven.

De theaters werden door de leden van de VVTP bijzonder positief beoordeeld op het gebied van o.a. gastvrijheid, ondernemerschap en marketing. Schouwburg Amphion won de felbegeerde Theaterstoel vanwege de grote betrokkenheid en deskundigheid die de werkwijze kenmerkt. Al jaren weet directeur Charles Droste samen met zijn team een warm bad te creëren voor alle bezoekers en artiesten. “Waar theater is, is Charles. Waar je deskundig advies of raad nodig hebt, is Charles. Waar iemand opkomt voor de producent, is Charles. Amphion is Charles, en een zeer deskundig team om hem heen.”

In de categorie Kleine theaters wist dit jaar WestlandTheater de Naald de winst te pakken. “Het theater weet zijn omgeving ervan te overtuigen dat naar het theater gaan enorm leuk is!” Het theater is een broedplaats voor jong talent, en heeft een duidelijke visie op, en inzicht van wat het publiek wil zien.

VVTP Marketingprijs
Naast de prijs voor het beste grote en kleine theater, werd vandaag ook een speciale marketingprijs uitgereikt. De Marketingprijs is vorig jaar in het leven geroepen om theaters in de schijnwerpers te zetten die uitzonderlijke prestaties leveren op het gebied van promotie, en die op creatieve manieren het publiek weten te bereiken, met volle zalen tot gevolg. Parktheater Eindhoven werd geroemd om de visie op campagne voeren, en de proactieve en klantgerichte manier van werken.

VVTP Theater van het Jaarprijs
De leden van de VVTP beoordeelden alle Nederlandse theaters waarmee zij samenwerken op communicatie, techniek, uitstraling en gastvrijheid van het theater, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent. Bij de beoordeling werden verschillende afdelingen en medewerkers betrokken: van marketeers tot technici en van productieleiders tot kantoorpersoneel, maar ook artiesten geven hun oordeel.

De winnaars van de VVTP Theater van het Jaarprijzen namen de speciaal vervaardigde VVTP stoelen – ontworpen door Carla Janssen Höfelt – in ontvangst en mogen deze een jaar lang een ereplek geven in hun theater.

De genomineerden in de categorie Grote Theaters waren dit jaar: De Goudse Schouwburg (Gouda), DeLaMar Theater (Amsterdam), Chassé Theater (Breda), Koninklijk Theater Carré (Amsterdam), Schouwburg Amphion (Doetinchem), Parkstad Limburg Theater (Heerlen) en Theater De Stoep (Spijkenisse).
De genomineerden in de categorie Kleine Theaters waren: Theater de Speeldoos (Baarn), Cultuurcentrum Griffioen (Amstelveen), Diligentia (Den Haag), Westlandtheater De Naald (Naaldwijk) en Theater Walhalla (Rotterdam).