Welk theater wordt Theater van het Jaar 2012?

 In Algemeen

Vandaag maakt de Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP) de nominaties voor de Theater Van Het Jaar Prijs 2012 bekend. De vijf genomineerde theaters zijn: Schouwburg Amphion in Doetinchem, Theater Diligentia in Den Haag, Parktheater in Eindhoven, het Zaantheater in Zaandam en de Rijswijkse Schouwburg in Rijswijk. Op het laatste theater na, werden alle theaters in 2011 ook genomineerd.

Wie van de genomineerden zich Theater van het Jaar mag noemen zal op maandag 28 januari tijdens de VVTP Theaterbeurs in het Beatrix Theater Utrecht bekend worden gemaakt. VVTP Voorzitter Erwin van Lambaart: “Het zijn lastige tijden in de theater en entertainment wereld. Juist daarom is het nu essentieel om niet alleen geslaagde producties te presenteren maar dat ook te doen in meer dan geslaagde theaters. Waar de rode loper zowel aan de voor – als achterdeur klaar ligt maar waar ook alle andere onderdelen van de bedrijfsvoering perfect in orde zijn. Van veiligheid tot techniek en van de koffie tot de publiciteitsafdeling.”

De winnaar van de VVTP Theater Van Het Jaar Prijs 2012 zal een speciaal vervaardigde theaterstoel, ontworpen door Carla Janssen Höfelt, in ontvangst nemen en voor de duur van één jaar in het bezit mogen houden. Daarna gaat de theaterstoel naar de volgende winnaar. Vorig jaar won De Goudse Schouwburg de prijs. Nel Oskam, directeur van deze schouwburg: ‘Zo’n mooie landelijke titel zorgt natuurlijk voor ontzettend positieve PR, zowel naar onze bezoekers, als naar de gemeente, ons bestuur en natuurlijk vooral de eigen medewerkers. Bovendien werkt het wervend en vaste bezoekers zijn trots want ze worden bevestigd in hun keuze.’

De negentien leden van de VVTP bepalen welk theater het beste scoort op een aantal criteria. Daarbij staat liefde en passie voor het theater in combinatie met een hoge mate van professionaliteit centraal. Alle afzonderlijke VVTP leden zijn hiervoor te rade ge gaan bij hun acteurs, technici, productieleiders en kantoormedewerkers. De theaters werden zo beoordeeld op het functioneren van bijvoorbeeld de afdeling publiciteit, financiën, techniek maar ook op meer subjectieve criteria als gastvrijheid en betrokkenheid bij de bespelers en het theatervak. De VVTP-leden gingen in op de functionaliteit en uitstraling van bijvoorbeeld de website van het theater en het gebouw, de kwaliteit van de gastenontvangst, klantvriendelijkheid, de processen met betrekking tot de financiën, etc.

VVTP
De Vereniging Vrije Theaterproducenten, kortweg VVTP, bestaat uit negentien grote theater- en muziekproducenten, die bij elkaar circa 60 procent van het professionele podiumaanbod in Nederland verzorgen. De VVTP streeft naar een vruchtbare samenwerking tussen niet-gesubsidieerde producenten op het terrein van toneel, muziek, cabaret, musical, opera en overige podiumkunsten. De hoop en de verwachting bestaat dat deze samenwerking een stimulerend effect heeft op de ontwikkeling van bijzondere theater- en muziekproducties.