Zaantheater wint Theater van het Jaar prijs 2013

 In Algemeen

Vandaag heeft voorzitter Erwin van Lambaart tijdens het jaarlijkse congres van de Vereniging Van Vrije Theaterproducenten (VVTP) bekend gemaakt dat het Zaantheater uit Zaandam zich een jaar lang Theater van het Jaar mag noemen. Piet de Koning, directeur van het Zaantheater, nam de prijs, een stoel ontworpen door ontwerpster Carla Höffelt in ontvangst. Daarmee liet Koning de andere genomineerden achter zich: Theater Amphion (Doetinchem), het Parktheater (Eindhoven), De Goudse Schouwburg (Gouda), de Haarlemse Schouwburg (Haarlem), de Rijswijkse Schouwburg (Rijswijk) en Odeon De Spiegel (Zwolle).

Vorig jaar ging theater Amphion uit Doetinchem er met de prijs van door. Het winnen heeft directeur Charles Droste naar eigen zeggen veel gebracht. “Meer publiciteit en aandacht. En natuurlijk is het een geweldige beloning voor iedereen die iedere dag hard werkt om het theater op de kaart te zetten.” Dat is precies waar het de VVTP om te doen is. Voorzitter Erwin van Lambaart: “We willen met de prijs de theaters stimuleren om zich maximaal te blijven inzetten om, juist ook in deze tijd, de voorstellingen in de theaters te verkopen en tot zijn recht te laten komen. Hun inzet is voor ons, producenten die werken zonder enige vorm van subsidie, essentieel.”

Het Zaantheater
Volgens het juryrapport kenmerkt het Zaantheater zich door een enorme gastvrijheid. Het theater kent een sterke marketing- en publiciteitsafdeling, waar originaliteit voorop staat. Ook de technische faciliteiten zijn uitstekend op orde en ook de programmering is inhoudelijk zeer uitgebalanceerd. Daarnaast onderneemt het theater voortdurend initiatieven om in te spelen op ontwikkelingen in de markt, bijvoorbeeld door nieuwe series voor bepaalde doelgroepen te introduceren. Het theater levert kwaliteit, zonder de financiën uit het oog te verliezen. Het is een evenwichtige partner waarmee het buitengewoon prettig samenwerken is.

VVTP
De Vereniging Vrije Theaterproducenten (VVTP) bestaat uit de zestien grootste theater- en muziekproducenten, die bij elkaar circa 60 procent van het professionele podiumaanbod in Nederland verzorgen. De VVTP streeft naar een vruchtbare samenwerking tussen niet-gesubsidieerde producenten op het terrein van toneel, muziek, cabaret, musical, opera en overige podiumkunsten. De hoop en de verwachting bestaat dat deze samenwerking een stimulerend effect heeft op de ontwikkeling van bijzondere theater- en muziekproducties. De VVTP reikt de Theater van het Jaar Prijs jaarlijks uit aan het theater dat volgens de leden van de VVTP het beste scoort op een aantal criteria. Daarbij staat liefde en passie voor het theater in combinatie met een hoge mate van professionaliteit centraal. Alle afzonderlijke VVTP leden zijn hiervoor te rade gegaan bij hun acteurs, technici, productieleiders en kantoormedewerkers. Alle theaters werden beoordeeld op het functioneren van de afdeling publiciteit, financiën, techniek maar ook op meer subjectieve criteria als gastvrijheid en betrokkenheid bij de bespelers en het theatervak. De VVTP-leden gingen in op de functionaliteit en uitstraling van bijvoorbeeld de website van het theater en het gebouw, de kwaliteit van de gastenontvangst, klantvriendelijkheid, de processen met betrekking tot de financiën, etc. Daarnaast is er dit jaar extra gelet op ondernemerschap.