Negen theaters genomineerd

 In Algemeen

De leden van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) hebben Theaterhotel Almelo, Chassé Theater (Breda), Schouwburg Amphion (Doetinchem), De Goudse Schouwburg (Gouda), De Rijswijkse Schouwburg (Rijswijk), Theaters Tilburg, Theater De Leest (Waalwijk), het Zaantheater (Zaandam) en de Zwolse Theaters genomineerd voor de Theater van het Jaar Prijs 2015. Deze jaarlijkse award wordt uitgereikt op het 15-jarig jubileum van de branchevereniging tijdens de VVTP Theaterbeurs op 11 januari 2016 in het Beatrix Theater in Utrecht. De Theater van het Jaar Prijs geeft de waardering van producenten weer voor theaters die hoge kwaliteit voorstellingen in een ideale theateromgeving aanbieden.

Dit jaar is in de beoordeling extra gelet op de wijze waarop theaters bestaand en nieuw publiek proberen te binden en daarvoor partnerships aangaan met producenten en andere partners. “Daarnaast hebben de leden gekeken naar de passie voor het theatervak dat de theaters uitstralen, de professionaliteit van de organisatie en de kwaliteit van het programma”, vertelt voorzitter Erwin van Lambaart. “We hebben een uitgebreide selectieprocedure gehad waarbij de scores uiteindelijk zo dicht bij elkaar lagen dat we hebben besloten om dit jaar maar liefst negen theaters te nomineren. Meteen een feestelijke aftrap van ons 15-jarig jubileum!”.

Sinds 2010 reikt de VVTP de Theater van het Jaarprijs uit. De leden hebben alle theaters in Nederland beoordeeld aan de hand van verschillende criteria op het gebied van communicatie, techniek, uitstraling en gastvrijheid van theater, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent. Binnen de organisaties van de VVTP-leden zijn alle medewerkers betrokken geweest bij het nomineren van de theaters: van artiesten tot marketeers en van technici tot productieleiders en kantoorpersoneel. De producenten keken bijvoorbeeld naar de functionaliteit en uitstraling van de website van het theater en het gebouw, de kwaliteit van de gastenontvangst, klantvriendelijkheid en de processen met betrekking tot financiën.

De winnaar van de Theater van het Jaar Prijs neemt een speciaal vervaardigde stoel – ontworpen door  Carla Janssen Höfelt – in ontvangst en houdt deze prijs een jaar bij zich. Daarna gaat de stoel naar de volgende winnaar. De felbegeerde stoel staat nu nog in het Parktheater in Eindhoven, de winnaar van 2014.