BORIS VAN DER HAM NIEUWE VOORZITTER VERENIGING VRIJE THEATER PRODUCENTEN

 In Algemeen

Bestuurder en acteur Boris van der Ham is per september aanstaande de nieuwe voorzitter van de Vereniging van Vrije Theater Producenten (VVTP). Hij is hiermee de eerste externe voorzitter van de vereniging sinds haar oprichting in 2000. Van der Ham volgt hiermee Suzanne van Dommelen op, die het voorzitterschap heeft neergelegd vanwege haar aanstelling als zakelijk directeur bij Tivoli Vredenburg.

Van der Ham zal samen met VVTP-directeur Jort Vlam en het bestuur de belangen van de VVTP-leden behartigen en hun vrije culturele ondernemerschap stimuleren en accommoderen. De visie op de toekomst van het culturele landschap in Nederland heeft daarbij de focus.

Van der Ham: “Vrije producenten maken toneel, cabaret, muziektheater en musical voor een breed publiek en met een hoge kwaliteit. Door meer samen te werken met de theaters zelf en andere sectoren is daar nog veel meer mogelijk. Ik zet graag mijn liefde voor theater en mijn bestuurlijke ervaring in om de Nederlandse Theatercultuur een nieuwe stap te laten zetten”.

Volgens directeur Jort Vlam is het theaterlandschap de afgelopen jaren flink veranderd en is er nog veel te doen: “Mensen gaan weer meer naar het theater, maar het is belangrijk dat onze leden zich blijven concentreren op het maken van producties. Daarom is gezocht naar een externe voorzitter. In Boris van der Ham hebben we die ideale voorzitter gevonden. Met zijn politieke en bestuurlijke ervaring betekent hij nu al veel voor onze vereniging en bovendien is hij van oorsprong acteur. Het theaterbloed stroomt door zijn aderen!”

Boris van der Ham (Amsterdam, 29 augustus 1973) groeide op in Nieuwkoop. Hij studeerde twee jaar geschiedenis voordat hij de stap maakte naar de Toneelacademie in Maastricht. Na zijn afstuderen in 1998 speelde hij onder meer bij De Appel in Den Haag, ZT-Hollandia en Theater van het Oosten. Daarnaast werd hij vanaf zijn 15e politiek actief. Eerst lokaal en daarna als landelijk voorzitter van de Jonge Democraten. Van 2002 tot 2012 was hij Volksvertegenwoordiger voor D66. Op dit moment is Van der Ham voorzitter van het Humanistisch Verbond en bestuurder van verschillende organisaties in het bedrijfsleven, de zorg en de cultuur.

Tussen 2013 en 2015 was Van der Ham bovendien voorzitter van de Nationale Toneeljury (verantwoordelijk voor de onder andere de Louis d’Or en de Theo d’Or). Het afgelopen theaterseizoen keerde hij enkele maanden terug op de planken als inspecteur Muysken in de musical Ciske de Rat.