KAARTPRIJZEN VANAF 1 OKTOBER INCLUSIEF SERVICEKOSTEN GETOOND

 In Algemeen

Per 1 oktober treedt een nieuwe regeling in werking die alle producenten in Nederland verplicht om alle onvermijdbare bijkomende kosten voortaan op te nemen in hun communicatie over de kaartprijzen voor concerten, theatervoorstellingen en festivals. Hierbij moet worden gedacht aan de servicekosten die standaard verbonden zijn aan het boeken van een ticket, zoals reserveringskosten en consumptietoeslagen (voor garderobe en/of portemonnee loze pauze). Alle producenten die zijn aangesloten bij de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) staan achter het initiatief en zullen gehoor geven aan de nieuwe regelgeving. Zij zullen de totaalprijs voor een ticket inclusief bijkomende onvermijdbare kosten vermelden in al hun vormen van communicatie met potentiële bezoekers. De overkoepelende VVTP organisatie schaart zich achter de nieuwe regeling. “Wij hopen dat theaterbezoekers vanaf 1 oktober bij het boeken direct een helder en duidelijk beeld krijgen van ticketprijs voor het bezoeken van een voorstelling, festival of concert”, laat Jort Vlam, directeur VTTP weten.

Prijstransparantie

Bij de verkoop van concert-, theater- en festivalkaarten is door de Autoriteit Consument en Markt geconcludeerd dat de onvermijdbare bijkomende kosten vanaf 1 oktober in de kaartprijs moet worden gecommuniceerd. De podia zullen zorg moeten dragen voor  een juiste weergave van de kosten in de (online) ticketsystemen, de producenten nemen de verantwoordelijkheid waar er door hen wordt gecommuniceerd over de prijs in hun verschillende promotiekanalen.

VVTP

De Vereniging Vrije Theater Producenten bestaat uit achttien (grote) theater- en muziekproducenten die bij elkaar circa 60 procent van het podiumaanbod in Nederland verzorgen. De belangenvereniging streeft naar een vruchtbare samenwerking tussen niet-gesubsidieerde producenten op het gebied van toneel, muziek, cabaret, musical, opera en overige podiumkunsten. De hoop en verwachting bestaat dat deze samenwerking een stimulerend effect heeft op de ontwikkeling van bijzondere theater- en muziekproducties. Kijk voor meer informatie over de VVTP op www.vvtp.com