Schouwburg Amphion en Westlandtheater De Naald Winnaars Theater van het Jaarprijs 2016

 In Algemeen

Schouwburg Amphion (Doetinchem) en Westlandtheater De Naald (Naaldwijk) zijn vandaag uitgeroepen tot Theater van het Jaar 2016, respectievelijk in de categorieën Grote theaters (450+ stoelen) en Kleine theaters (<450 stoelen). Tijdens de jaarlijkse Theaterbeurs van de Vereniging Vrije Theater Producenten maakte Suzanne van Dommelen, de voorzitter van de VVTP, bekend dat deze twee theaters zichzelf een jaar lang Theater van het Jaar mogen noemen.

De theaters werden door de verschillende VVTP-leden positief beoordeeld op gebieden als marketing en ondernemerschap en gastvrijheid. Schouwburg Amphion won de felbegeerde Theaterstoel ook al eens in 2012. “Met haar originaliteit en grote gastvrijheid voor publiek én bespelers” wist Amphion de Theater van het Jaarprijs als eerste schouwburg voor de tweede keer te winnen, aldus het juryrapport. Voor het eerst in zeven jaar is er een aparte prijs voor kleinere theaters (tot 450 stoelen). “Theater De Naald in Naaldwijk verdient absoluut de eer van de eerste winnaar,” aldus het oordeel van de producenten, die de vakkundigheid van de programmering en techniek roemen. “het is echt samen optrekken naar een volle zaal”, staat er in het juryrapport te lezen.

VVTP Theater van het Jaarprijs
De VVTP-leden hebben alle theaters in Nederland beoordeeld aan de hand van verschillende criteria op het gebied van communicatie, techniek, uitstraling en gastvrijheid van theater, ondernemerschap en de kwaliteit van samenwerking tussen theater en producent. Binnen hun bedrijf zijn alle medewerkers betrokken geweest bij het nomineren van de theaters: van artiesten tot marketeers en van technici tot productieleiders en kantoorpersoneel. De VVTP-leden keken bijvoorbeeld naar de functionaliteit en uitstraling van de website van het theater en het gebouw, de kwaliteit van de gastenontvangst, klantvriendelijkheid en de processen met betrekking tot financiën.

Dit jaar hebben de leden van de VVTP besloten om een aparte categorie in te stellen voor kleinere theaters. “Onze leden spelen ook regelmatig in wat kleinere theaters in het land. Deze theaters hebben vaak minder mensen en middelen tot hun beschikking maar weten ondanks dat toch een opvallend hoog niveau in hun service te bereiken. Door het toevoegen van deze extra categorie krijgen deze vaak bevlogen theaterorganisaties ook de kans om mee te dingen naar de titel Theater van het Jaar”, aldus Suzanne van Dommelen.

Voorgaande jaren wonnen de Rijswijkse Schouwburg in Rijswijk (2015), Parktheater in Eindhoven (2014), Zaantheater in Zaandam (2013), Schouwburg Amphion in Doetinchem (2012), de Goudse Schouwburg (2011) en Luxor Theater in Rotterdam (2010). De andere genomineerde theaters voor de VVTP Theater van het Jaar 2016 categorie Groot waren Chassé Theater (Breda), De Goudse Schouwburg (Gouda), DeLaMar Theater (Amsterdam), Parktheater (Eindhoven), Theater De Meervaart (Amsterdam) en Theater De Stoep (Spijkenisse). In de categorie Klein waren VU Cultuurcentrum Griffioen (Amstelveen) en Theater Walhalla (Rotterdam) genomineerd.

Vereniging Vrije Theater Producenten
De VVTP bestaat uit de zeventien grootste theater- en muziekproducenten die samen ca. 60% van het professionele podiumaanbod in Nederland verzorgen. De belangenvereniging streeft naar een vruchtbare samenwerking tussen niet-gesubsidieerde producenten op het gebied van toneel, muziek, cabaret, musical, opera en overige podiumkunsten. De hoop en verwachting bestaat dat deze samenwerking een stimulerend effect heeft op de ontwikkeling van bijzondere theater- en muziekproducties.